Labbisriemua pakkasessa

Labbisriemua pakkasessa

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Koiran kouluttajan ja koiran koulutusta

Osallistuin eilen sekä itse että kahden koirani kanssa Kaisa Hilskan koulutukseen. Kaisa on pitkän linjan koiran ja koiran kouluttajan kouluttaja, kasvattaa työlinjaisia kelpieitä ja omaa vuosien kokemuksen paimennuksesta, tokosta, hausta, agilitysta ja kaikesta muustakin koiriin liittyvästä. Hän on kouluttanut myös muita eläimiä mm. Ylelle ja erilaisiin mainoksiin. Sain kyllä paljon ajateltavaa hänen luennoltaan. Tärkeimpänä pointtina oli "sitä saa, mitä vahvistaa" ja "posiitivisuus ei ole synonyymi sallivalle". Eli tosiaankin koira toimii kuten peili. Jos vahvistat jotain, olipa kyseessä oikea tai väärä asia, sitä saat. Ja että voit olla tiukkis vaikka oletkin posiitivinen.

Kuvassa luennoitsija Kaisa Hilska ja muita kurssilaisia.


Taikurin kanssa harjoiteltiin remmikäytöstä. Vastapuolena oli Ringa ja Otto. Olimme molemmat ensin opettaneet koirallemme naksu-sanan. Naksu itsessään on Kaisan mukaan hyvä apuväline koiran kouluttamisessa, mutta normaalissa elämässä suusanallinen-naksu on nopeampi, joten opettelimme sitten sitä sanaa. Minulla se sana on JES, koska sitä samaa sanaa olen käyttänyt muutenkin palkkauksen yhteydessä. Eli alkuun jes ja nami. Ei tarttenu labbis montaakaan toistoa, kun homma alkoi olla jo selvää. Sen jälkeen kun naksu-sana oli hallussa, aloitimme varsinaisen treenin. Olimme toisiltamme piilossa, siis minä ja Taikuri kulman toisella puolella ja Ringa ja Otto toisella puolella. Tulimme näkyviin ja aina kun koirat katsoivat toisiaan, jes ja nami. Tätä tehtiin taas muutama kerta. Jos koira alkoi ahdistua eli stressitaso nousi ja tunnelinputki häämötti ja varsinkin jos alkoi riehuminen, mentiin takaisin kulman taakse ja aloitettiin alusta. Kaisan oma kelpiekin oli välillä häiriökoirana. Taikuri hiffas kaiken melko nopeasti, ja ei siitä kyllä alun ainoan riehumisen jälkeen mitään saanut irti. Se rupesi siis nopeasti itse tarjoamaan sitä katsekontaktia pois siitä koirasta. Tässä oli kyseessä siis luopumisharjoite. Koira luopuu ulkoisesta ärsykkeestä ja ottaa ärsykkeen vastaan ainoastaan minulta. Oli kyllä tehokas treeni enkä varmastikaan osaa kertoa kaikkea asiaan liittyvää tässä kirjoitetuksessa... :)

Sitten oli samaa naksu-sana ja nami-juttua Pimpulan kanssa. Ja se meni hyvin. Tietty olin itse jo tajunnut, että mitä tehdään missäkin vaiheessa. Sitten tehtiin pari noutoharjoitetta, jossa Kaisa pystyi heti sanomaan, että olen palkannut koiraa silloin kun se dami EI ole koiran suussa. Siksi se todennäköisesti sylkee damin pois ja tulee sitten luokseni. Joo, pitää paikkaansa... Eli nyt sitten treenataan palkkausta siitä, että se dami on koiran suussa!

Harjoittelin vielä samaa naksu-harjoitetta kotona Tähtösen kanssa ja sen kanssa se toki oli helppoa, koska Tähti osaa jo luopua monestakin asiasta. Eli oli kyllä tehokas päivä meillä.

Sunnuntaina suhisee taas kaislikossa, kun mennään Pimpulan kanssa nome-treeneihin! Jee! :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti